Vestiging Zevenaar

Vestiging Zevenaar

Compaxo Vlees B.V.

In de Gelderse gemeente Zevenaar bevindt zich Compaxo Vlees B.V. Dit is de tweede fabriek opererend onder de paraplu Compaxo Group B.V. Beide locaties hebben sterke verbondenheid, waar locatie Zevenaar een van de belangrijkste toeleveranciers is voor de vleeswarenfabriek in Gouda.

Ondanks hun sterke kennis over het bereiden van vers vlees tot vleeswaren, waren de toenmalige bestuurders zich er begin jaren '70 van bewust dat alleen gebruik van de beste grondstoffen zou kunnen leiden tot een langdurige kwaliteitsreputatie. De wens ontstond hierdoor om gecontroleerde aanlevering van slachtvee te realiseren, wat geheel in eigen beheer geschikt gemaakt zou kunnen worden voor verwerking op locatie Gouda. In 1973 werd de slachterij in Zevenaar dan ook in gebruik genomen, welke momenteel is uitgegroeid tot een van hoog geautomatiseerd niveau.

Dat er een locatie voor gekozen werd van ruim 100 kilometer ten oosten van Gouda, was een bewuste keuze. In deze streek bevonden zich – en nu nog steeds – veel varkenshouderijen. Dit zorgde voor korte aanvoerlijnen wat de flexibiliteit van locatie Zevenaar verhoogde. Daarnaast waren er in deze sector ook veel uit de agrarische sector afkomstige medewerkers beschikbaar. Als laatste had de locatie ook een gunstige ligging naar het achterland toe, wat de exportactiviteiten ten goede zou komen. Al de argumenten van toen om tot deze beslissing over te gaan, zijn momenteel nog steeds van toepassing.

In het interieur van het slachtcomplex wordt vrijwel voortdurend vernieuwd en gemoderniseerd. Het volume dat de vestiging haalde groeide naar een dusdanig niveau en het meer dan alleen als toeleverancier voor Gouda zou gaan dienen. Het resultaat hiervan is dat de locatie in Zevenaar inmiddels een wereldwijd verspreide afzetmarkt dient.

Een andere aparte activiteit die op de locatie Zevenaar plaatsvindt, is het fabriceren en exporteren van gezouten buik- en bacon. Sinds 1982 is hier een separate divisie voor ingericht met diverse locaties voor opslag en bewerking, volledig geïntegreerd in het slacht-, bewerkings- en verspakkingsproces. Deze samenhang biedt de baconproductie de voordelen van korte, efficiënte aanvoerlijnen en optimale kwaliteitscontrole van dagverse grondstoffen. Internationale bestemmingen van deze baconproducten zijn onder andere dé baconlanden bij uitstek: Engeland en Ierland.